Navalny na de aanslag

Deze week verscheen bij Raam op Rusland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Beste Bezoeker,  

Ook Rusland kampt met tweede besmettingsgolf van het coronavirus,  . Het vaccin Spoetnik V is goedgekeurd en wordt in fase 3 getest, maar Russen vertrouwen het niet erg. Na de aanslag op zijn leven, herstelt Aleksej Navalny verbazend snel en is van plan binnenkort terug te keren naar Rusland. Hij ziet het als zijn taak 'de vent te blijven die niet bang is'. In Moskou werd het toneelstuk Gorbatsjov opgevoerd. De in Rusland verguisde hoofdpersoon ging kijken en kreeg een staande ovatie. In Belarus zocht Loekasjenko oppositieleiders in de gevangenis op. Hij probeerde ze - tevergeefs - over te halen tot medewerking.

Vraagtekens bij Russisch coronavaccin

Coronavaccin Spoetnik V

Terwijl ook in Rusland de tweede golf coronabesmettingen groeit, wordt het  vaccin Spoetnik V in fase drie getest. Rusland was het eerste land ter wereld dat in augustus een COVID-19 vaccin goedkeurde en registreerde. Door de rest van de wereld wordt het vaccin met argusogen bekeken. Slechts 23% van de Russen zegt het te vertrouwen en zich te willen laten inenten.

Aleksej Navalny weigert bang te zijn

Navalny na de aanslag

Na ontwaakt te zijn uit zijn coma, herstelt de Russische oppositieleider Aleksej Navalny verbazend rap van de aanslag op zijn leven. Zodra hij kan, wil hij terug naar Rusland om zijn corruptie-onderzoek en politieke activiteiten voort te zetten. 'Kijk naar de Sovjet-Unie. Kijk naar de DDR. Alles kan in één dag in elkaar storten.’ Hella Rottenberg schreef een portret van een man die weigert bang te zijn en zich te laten ontmoedigen.

Uniek in Rusland: applaus voor Gorbatsjov

Gorbatsjov bij toneelstuk 'Gorbatsjov'

Op 4 oktober bezocht Michail Gorbatsjov in het Theater van de Naties het toneelstuk Gorbatsjov. Na afloop kreeg hij een staande ovatie van acteurs en publiek. Het stuk gaat niet over de perestrojka en de politiek, maar over zijn liefde voor Raisa. Ondanks deze opvallende beperking (toneel is tandeloos geworden) is de vertoning een unicum in Rusland, betoogt onze cultuurcriticus Andrej Archangelski, die het stuk ging zien. 

Loekasjenko spreekt met zijn politieke gevangenen

Loekasjenko spreekt met zijn politieke gevangenen

President Loekasjenko probeerde gevangen leiders van de oppositie tot een vorm van medewerking te overtuigen en op die manier de straatprotesten te laten stoppen. Het overleg in een KGB-detentiecentrum leverde niets op en de volgende dag, liet de Witrussische leider weer honderden vreedzame betogers arresteren.

Help ons Raam op Rusland voort te zetten

doneer

linkedin facebook twitter website

Bekijk de online versie