'Waarom kijken jullie zo stil toe?'

Deze week verscheen bij Raam op Rusland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Beste Bezoeker,  

Terwijl het regime van Belarus de protesten probeerde te smoren, ontmoette Loekasjenko de Russische president Poetin om zich van zijn steun te verzekeren. Die steun komt met een prijs en de vraag is hoe zelfstandig Belarus zal blijven. Marc Jansen schetst een korte geschiedenis van het land dat nog geen 30 jaar onafhankelijk is. Schrijfster Svetlana Aleksijevitsj schreef een open brief aan haar Russische collega's met de vraag waar hun solidariteit blijft. Ljoedmila Oelitskaja reageerde. 
De regionale verkiezingen in Rusland werden als een test gezien voor het succes van de 'slim-stemmen'-strategie van Aleksej Navalny. In de steden waar hij voordat hij vergiftigd werd campagne voerde, wonnen zijn kandidaten.

Waarom kijken jullie zo stil toe?

Svetlana Alexijevitsj

Nobelprijswinnares Svetlana Aleksijevitsj is het enige lid van de oppositionele Coördinatieraad van Belarus dat nog op vrije voeten is. In een open brief vroeg ze haar Russische collega-schrijvers waar hun solidariteit met de Witrussen blijft. De Russische schrijfster Ljoedmila Oelitskaja gaf antwoord.

Een korte geschiedenis van Belarus

Wit-Rusland kaart

Als Poetin de Witrussische dictator Loekasjenko in het zadel houdt, komt dat met een prijs. Hoe zelfstandig zal het land blijven? Belarus bestaat pas 29 jaar als onafhankelijk land. Eeuwenlang is het deel geweest van Litouwen, Polen of Rusland. Nazi-Duitsland maakte Belarus bijna met de grond gelijk. Sinds 1990 zoekt het land naar een nationale identiteit. Historicus Marc Jansen schetst een korte geschiedenis.

Poetin en Loekasjenko maken afspraken

Loekasjenko en Poetin in Sotsji

Op hun eerste ontmoeting na de door Loekasjenko geclaimde verkiezingsoverwinning van 9 augustus beloofde Vladimir Poetin zijn Witrussische evenknie 'op dit moeilijke moment' $1,5 miljard extra financiële ondersteuning. Tevens kondigde hij voor het komende jaar maandelijkse gemeenschappelijke militaire oefeningen aan op het grondgebied van beide landen.

Symbolisch succes voor Navalny bij regionale verkiezingen

Regionale verkiezingen 13 sept 20

De regeringspartij Verenigd Rusland zegt de Russische regionale verkiezingen van zondag 13 september met overmacht te hebben gewonnen. In een paar plaatsen heeft de buitenparlementaire oppositie niettemin een symbolisch succes geboekt. In de Siberische universiteitssteden Novosibirsk en Tomsk wonnen kandidaten uit het kamp van Aleksej Navalny zetels in de lokale raden.

Help ons Raam op Rusland voort te zetten

doneer

linkedin facebook twitter website

Bekijk de online versie