Loekasjenko waarschuwt voor bloedbad

Deze week verscheen bij Raam op Rusland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Beste Bezoeker,  

Aanstaande zondag zijn er verkiezingen in Wit-Rusland, waarbij president Aleksandr Loekasjenko voor de zesde keer wil worden herkozen. Het verschil met de vorige keren is dat de bevolking zich openlijk van hem heeft afgekeerd en massaal de straat op is gegaan om eerlijke verkiezingen te eisen. Ongetwijfeld zal Loeksjenko zich met behulp van dwang en fraude verzekeren van een nieuwe termijn, maar zijn positie zal zwak zijn. Zal Moskou dan kans zien om Wit-Rusland weer als satellietstaat in te lijven? De in het nauw gedreven president liet 33 Russen oppakken die lid zijn van het private huurlingenleger Wagner. Hij verdenkt ze van snode plannen om Wit-Rusland te destabiliseren. Wat is Wagner voor een organisatie en wat doet zij?   
In de zomermaanden wijzen wij u ook nog op eerdere verhalen die een tweede leven verdienen. Deze week over de cineast Andrei Tarkovsky.

Loekasjenko waarschuwt voor 'bloedbad in Minsk'

Rally in Misnk

Terwijl de eerste stemhokjes in Belarus vijf dagen voor de verkiezingen van 9 augustus al opengingen, waarschuwde president Aleksandr Loekasjenko in zijn rede tot het parlement jongeren en hun ouders voor de 'poppenspelers' die hen de straat opdrijven om 'een bloedbad te organiseren in het centrum van Minsk'. Hij sprak van 'miljarden aan financiële middelen' die worden gebruikt om de situatie in het land te destabiliseren.

Lukashenka will be re-elected, but at what price?

Loekasjenko en Poetin WW2 monument Rzjev

The social economic circumstances for the presidential elections in Belarus are extremely unfavourable for the authorities. Recession, decline in living standards and no reforms in sight, have caused popular protests and a wish for change. The risk of the regime falling, however, is still pretty low. Re-elected, a weakened president Lukashenka, may be forced to resort to increased Russian subsidies and thus severely limit the souvereignty of his country, argues Kamil Kłysiński.

Huurlingen Wagner worden ingezet in hybride oorlog

Wagner huurlingen

Op 29 juli 2020 werden bij Minsk 33 huurlingen van de Russische private militaire organisatie Wagner opgepakt, die volgens president Loekasjenko Belarus moesten destabiliseren in de aanloop naar de tumultueuze presidentsverkiezingen van 9 augustus. Volgens de Russische ambassadeur in Minsk waren de 'burgers' gewoon op doortocht naar Istanboel. Hier een eerder artikel van Laura Starink over het huurleger van 'Kremlin-kok' Prigozjin. 

Cineast Tarkovsky in vijf vooroordelen en vier nuanceringen

Hari in de film Solaris

Voor wie zijn koudwatervrees voor de 'ondoorgrondelijke' Andrei Tarkovsky nooit heeft kunnen overwinnen, heeft slavist en filmkenner Otto Boele de vijf hardnekkigste vooroordelen over zijn films en zijn persoon op een rijtje gezet, en ontkracht ze vervolgens gedeeltelijk in een viertal nuanceringen.

Help ons Raam op Rusland voort te zetten

doneer

linkedin facebook twitter website

Bekijk de online versie