Deze week verscheen bij Raam op Rusland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Beste Bezoeker,  

Deze week is de week van Poetins parade en plebisciet. De Russische leiders hebben hun ideologische kaarten op tafel gelegd. Samen vormen ze een lied over het verleden en de toekomst van Rusland, schrijft Michail Sjevtsjoek. Over Poetins versie van WOII schrijft Laura Starink, over de geboorte van een nieuwe staatsideologie laat Hubert Smeets zijn gedachten gaan. Wilt u meer horen en meepraten? Vandaag om 14.30 een webinar van Clingendael & RaamopRusland. Schrijf u hier in.

Gekrenkte trots en dromen over een nieuwe wereldorde

Oorlogsmonument bij Rzjev

President Poetin publiceerde een lang artikel over de westerse miskenning van de rol en betekenis van de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog. Hij verdedigt het pact tussen Hitler en Stalin en annexatie van de Baltische landen en breekt opnieuw een lans voor een veiligheidsstructuur, een curieuze mix tussen de conferentie van Jalta en de VN Veiligheidsraad, schrijft Laura Starink.

Plebisciet voor terugkeer van de sterke staat

Plebisciet 2020

De nieuwe grondwet van Rusland is meer dan een middel om de huidige president aan de macht te houden. De wijzigingen verankeren ook een maatschappelijke orde waarin niet de rechten van de burgers centraal staan maar het behoud van de ‘unieke beschaving’ en ‘soevereine democratie’ die de sterke staat Rusland zegt te zijn. Een nieuwe staatsideologie is geboren, constateert Hubert Smeets.

Tegenkamp plebisciet blijft verdeeld

Joeri Doed

Op 1 juli vindt de 'pan-Russische stemming' plaats over de door president Poetin voorgestelde grondwetswijzigingen, waardoor hij tot 2036 aan de macht kan blijven. Ook de tegenstanders van deze wijzigingen beginnen zich te roeren. Maar een week voor het plebisciet is er nog steeds geen eenheid binnen de oppositie over de te volgen strategie.

Poetin voor altijd en Rusland als lichtend voorbeeld

Poetin en Sjoigoe in kathedraal strijdkrachten

Met de 75ste viering van de overwinning op nazi-Duitsland en het referendum over de grondwet in aantocht, hebben de Russische leiders hun ideologische kaarten op tafel gelegd. Samen genomen vormen ze een lied over verleden en toekomst, schrijft Michail Sjevtsjoek. Het begint met een brok in de keel over de oorlog en eindigt plotsklaps met het schreeuwend scanderen van 'Poetin, Poetin, Poetin!'

Help ons Raam op Rusland voort te zetten

doneer

linkedin facebook twitter website

Bekijk de online versie