Kan het Russische internet 'Chinees' worden?

Deze week verscheen bij Raam op Rusland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Beste Bezoeker,  

Een nieuwe wet maakt het mogelijk om het Russische internet te ontkoppelen en van de buitenwereld af te sluiten. Maar is het technisch haalbaar om naar Chinees voorbeeld het internet te controleren? Verder deze week: verklaringen voor de lage sterftecijfers van corona in Rusland, de nijpende situatie van arbeidsmigranten na de lockdown, en een boek over Russische 'slapers' in Amerika. 

Erg lage sterftecijfers: wat is de verklaring?

Corona 20 mei 2020

De sterftecijfers van het coronavirus zijn in Rusland opvallend laag. Komt dit door de snelle en adequate maatregelen (het ministerie van volksgezondheid), door gesjoemel met de cijfers (New York Times, Financial Times), door een andere manier van registreren of door een combinatie van factoren (Russische nieuwssites)?

Can Russia create a 'sovereign splinternet'?

Telegram is populair

Russia has been working on the possibility to close the country off by creating a 'sovereign Ru-net', looking at the Chinese example. Experts concluded that it is too late to seal off Russia, but Alena Epifanova from the German think tank DGAP argues that the authorities could seriously hamper internet access for business and civil society.

Labour migrants stuck in Russia without work

Uzbek labour migrants in Moscow

On March 18, the lives of hundreds of thousands of migrants across Russia were turned upside down. That day, the country closed its borders. Most Central Asian migrants have remained in Russia, without jobs and without livelihoods.Ekaterina Ivashchenko writes about their plight.

Hoe de FBI tien 'slapers' bespioneerde

Russische 'slapers'

In de zomer van 2010 werden tien Russische spionnen uit de VS geruild voor vier Russen die hun gevangenisstraf uitzaten in Rusland. De Russische 'slapers' leefden jarenlang undercover in Amerika, maar uit een boek van journalist Gordon Corera blijkt dat de FBI hun operaties al die jaren zorgvuldig in de gaten hield. Politicoloog Ben de Jong over het ongrijpbare leven van Russische spionnen.

Russische livestream van MH17-proces

MH17 proces

Het strafproces tegen de verdachten, die de Nederlandse justitie verantwoordelijk houdt voor de MH17-ramp, zal ook te volgen zijn voor Russisch-sprekenden.Radio Free Europe/Radio Liberty gaat tijdens de zittingsdagen in de rechtbank bij Schiphol een livestream in het Russisch verzorgen. De eerstvolgende reeks procesdagen begint op 8 juni. 

Help ons Raam op Rusland voort te zetten

doneer

linkedin facebook twitter website

Bekijk de online versie