Rechtsstaat verdwijnt achter de horizon

Deze week verscheen bij Raam op Rusland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Beste Bezoeker,  

Toen president Poetin herziening van de Russische grondwet bekendmaakte, hadden waarnemers vooral oog voor zijn eigen toekomstige rol. Inmiddels is duidelijk dat de herziening heel ingrijpend is en een einde betekent van de scheiding der machten. Verder deze week over een proces tegen jonge anarchisten, het groeiend verlangen naar hervormingen en ex-topdiplomaat Marcel Kurpershoek over het verbazend succes van Poetins buitenlandse politiek.  

Rechtsstaat verdwijnt achter de horizon

Constituutioneel Hof

Vorige maand overviel president Poetin zijn land met grondwetswijzigingen. Poetin wil voortaan de Russische grondwet voorrang geven boven internationale verdragen. Verontrusterder nog zijn de veranderingen die de rechterlijke macht ondergeschikt maken aan de president. Als deze voorstellen worden aangenomen, verdwijnt het idee van een rechtsstaat achter de horizon, schrijft Hella Rottenberg

Jonge anarchisten krijgen zware straffen

Penza proces

Zeven jonge anarchisten zijn in de provinciestad Penza wegens deelname aan een 'terroristisch netwerk' door een militaire rechtbank veroordeeld tot draconische straffen van 6 tot 18 jaar strafkamp. Zij zouden zich de  omverwerping van de rechtsorde in Rusland ten doel hebben gesteld. Volgens Memorial zijn de beschuldigingen van a tot z gefabriceerd.

Het succes van de Pax Russica in het M-Oosten

Poetin en Assad

Met de geleidelijke terugtrekking van de Amerikanen uit het Midden-Oosten lijkt Rusland nu heer en meester in de regio. En ook in Libië speelt Rusland inmiddels een hoofdrol. De buitenlandse politiek van Poetin kan niet anders dan buitengewoon succesvol worden genoemd, betoogt arabist en voormalig topdiplomaat Marcel Kurpershoek. Met dank aan de Primakov-doctrine.

Verlangen Russen naar hervormingen groeit

Protest tegen internetcensuur

Steeds meer Russen willen sociaal-economische en politieke hervormingen. Dat blijkt uit een rapport van Andrej Kolesnikov van denktank Carnegie en Denis Volkov van het onafhankelijke onderzoeksbureau Levada Centrum. Als deze trend zich doorzet zullen burger en staat steeds verder uit elkaar groeien, concluderen de auteurs, van wie het rapport nu ook in het Engels beschikbaar is.


 

Winactie: Anna Achmatova bij de Balie

Anna Achmatova

Wij mogen twee keer twee kaartjes weggeven voor een programma over de bekende Russische dichteres Anna Achmatova bij De Balie op vrijdag 21 februari. Met o.a. vertaler Hans Boland en journalist Hester Den Boer. Wat kan Achmatova ons vandaag de dag leren over literatuur, vrijheid en censuur?
Wil je kaartjes winnen? ‘Like’ dan onze Facebook post https://bit.ly/2Sjoh6p en ‘tag’ in de reacties degene met wie je naar het programma zou willen. De actie loopt tot en met maandag 17 februari. De winnaars kunnen ieder twee kaartjes ophalen bij De Balie.

Help ons Raam op Rusland voort te zetten

doneer

linkedin facebook twitter website

Bekijk de online versie