Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Belarussische en Russische paspoorten, Nagorno-Karabach en Oktoberlezing

Belarussische en Russische paspoorten, Nagorno-Karabach en Oktoberlezing

 

Beste , 

 

Belarussen in het buitenland kunnen hun paspoort alleen nog in Belarus verlengen. De veelal oppositie-gezinde diaspora riskeert echter bij terugkeer politieke vervolging, schrijft Suzanne Rademaker. Nu Prigozjin er niet meer is om nieuwe rekruten voor de oorlog te leveren, zoekt Rusland naar nieuwe manieren om de loopgraven te vullen. Wabke Waaijer legt uit hoe. Dinsdag lanceerde Azerbeidzjan een offensief in Nagorno-Karabach. Het einde van de Armeense enclave lijkt in zicht. En een analyse toont de symbolische waarde van Kolomoisky arrestatiedoor juist hém in te rekenen versterkt Zelensky zijn imago als strijder tegen corruptie.

 

De kaartverkoop voor de jaarlijkse Oktoberlezing is gestart. Op 31 oktober verwelkomen we Daria Kaleniuk van het Anti-corruptie Actiecentrum (AntAC) uit Kyiv.

 

 

Sinds 7 september kunnen Belarussen in het buitenland niet meer bij de ambassade terecht voor het verlengen van hun paspoort. Dit kan voortaan alleen nog in Belarus zelf. Voor de naar schatting 300 duizend Belarussen die sinds de vervalste presidentsverkiezingen van 2020 in het buitenland verblijven is deze maatregel de zoveelste 'klap in het gezicht'. Suzanne Rademaker legt uit hoe Aleksandr Loekasjenko met dit decreet de veelal oppositie-gezinde Belarussische diaspora in het nauw drijft: velen van hen riskeren vervolging in hun vaderland. 

Nu Jevgeni Prigozjin er niet meer is om nieuwe rekruten te leveren, moet Rusland de loopgraven in Oekraïne alsnog zien te vullen. Een tweede mobilisatiegolf lijkt voorlopig niet in de planning te zitten. Maar het Russische leger komt via andere wegen aan mensen. Russen worden gelokt met het vooruitzicht op een woning, gastarbeiders met een paspoort. Al wordt het hebben van een Russisch paspoort wel steeds minder aantrekkelijk, schrijft Wabke Waaijer

Het einde van de Armeense enclave Nagorno-Karabach lijkt in zicht. Dinsdag begon Azerbeidzjan aan een kort offensief waarmee het de leiders van de niet-erkende republiek naar de onderhandelingstafel dwong. Donderdag vonden de eerste gesprekken plaats tussen vertegenwoordigers van de Azerbeidzjaanse regering en het Armeense bestuur van Nagorno-Karabach. Armenië vreest voor het lot van de Armeense bevolking van de enclave.

 

The arrest of Ukrainian oligarch Ihor Kolomoisky on 2 September is seen as a definite break with the old ways of doing business. By arresting the man whose television station backed his presidential election campaign back in 2019, Zelensky presents himself as an anti-corruption crusador. Todd Prince, senior correspondent for RFE/RL, explains why Kolomoisky is 'numero uno' when it comes to protecting corrupt interests in Ukraine, and analyses the symbolic value of this high-profile case in the country's fight against corruption.

 

Op maandag 30 oktober organiseert Raam op Rusland, in samenwerking met De Rode Hoed, de zevende Oktoberlezing. Net als vorig jaar wordt de lezing  gegeven door een Oekraïense gast: Daria Kaleniuk van het Anti-corruptie Actiecentrum (AntAC) uit Kyiv. De titel van haar lezing is 'De toekomst van Oekraïne begint nu'. Koop nu al hier uw kaartje bij de Rode Hoed. De lezing van 2022 van Illia Ponomarenko was snel uitverkocht.

Herinnering: Enquête Raam op Rusland 

 

 

Sinds vorig jaar is het aantal bezoekers van de website van Raam op Rusland flink gestegen. Ook het aantal abonnees op deze nieuwsbrief is toegenomen. Wij zijn benieuwd wie onze lezers zijn, zodat wij ons aanbod beter op hun wensen kunnen afstemmen. Wij zouden het daarom erg op prijs stellen als u een korte enquête zou willen invullen. Bij voorbaat dank!