Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Navalny's aanklacht, Inozemtsevs reactie, schoolboek praat de oorlog goed en een dalende roebel

Navalny's aanklacht, Inozemtsevs reactie, schoolboek praat de oorlog goed en een dalende roebel

 

Beste , 

 

Vanuit de gevangenis publiceerde oppositiepoliticus Alexej Navalny afgelopen week een aanval op de Russische liberalen van de jaren 90. We drukken deze hartenkreet in zijn geheel af en vroegen de bekende Russische econoom Vladislav Inozemtsev er serieus op in te gaan. Vanaf komend schooljaar gaan Russische scholieren verplicht aan de slag met een nieuw lesboek voor geschiedenis. Cultuurcriticus Andrej Archangelski laat zien hoe dit bijna utopische boek een zeldzaam inkijkje biedt in de belangrijkste ideeën van het Poetinisme. De koers van de roebel bereikte deze week een dieptepunt. Dit dwingt de Centrale Bank van Rusland tot actie om de Russische munt te beschermen.

 

Als lezer van Raam op Rusland kunt u op 25 augustus in het Amsterdamse Eye met €2,50 korting (promocode 'Raam2023') naar de voorvertoning van de film How to Save a Dead Friend van Marusya Syroechkovskaya.

Vanuit de gevangenis is een essay van de oppositiepoliticus Aleksej Navalny naar buiten gebracht. Het stuk is een aanval op de Russische liberalen van de jaren 90. Zij hebben, volgens Navalny, de weg vrijgemaakt voor Poetins huidige dictatuur. Raam op Rusland publiceert de complete tekst. Navalny's aanklacht is sceptisch ontvangen, sommigen betwijfelen of het stuk überhaupt wel van hemzelf komt. Op verzoek van Raam op Rusland schreef econoom Vladislav Inozemtsev een doorwrochte reactie. Hij deelt Navalnys kritiek, maar wijst ook op zijn denkfouten.  

 

In Rusland is deze maand een nieuw schoolboek voor geschiedenis uitgebracht waarin de oorlog tegen Oekraïne vierkant wordt goedgepraat. Vanaf komend schooljaar zijn alle scholen verplicht het te gebruiken. Een van de auteurs is de fel omstreden historicus Vladimir Medinski, voormalig minister van Cultuur. Dit bijna utopische lesboek geeft een zeldzaam inkijkje in de belangrijkste ideeën van het Poetinisme en het cynisme waarop het is gestoeld, schrijft cultuurcriticus Andrej Archangelski in zijn column voor Raam op Rusland.

 

De waarde van de roebel daalt zo gestaag dat de Centrale Bank van Rusland zich nu genoodzaakt ziet tot actie om de Russische munt te beschermen. De bank riep voor 15 augustus een buitengewoon spoedberaad bijeen. Daar werd besloten tot nog drastischer maatregelen dan aanvankelijk gedacht. Met uitzondering van de eerste chaotische weken op de valutamarkt meteen na de start van de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari 2022 is de roebel tijdens de oorlog nog nooit zo zwak geweest als nu.