Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Erdogan's draai, breuklijnen in het Russische leger, Poetin ontvangt Prigozjin, gesneuvelde Russen berekend

Erdogan's draai, breuklijnen in het Russische leger, Poetin ontvangt Prigozjin, gesneuvelde Russen berekend

 

Beste , 

 

De slotverklaring van de Navo-top is voor Oekraïne teleurstellend. In plaats van zich te verplichten tot aansluiting van Oekraïne bij het bondgenootschap, formuleerde de Navo vage voorwaarden voor de definitieve uitnodiging van Oekraïne. Sergiy Sydorenko zette uiteen waarop Oekraïne hoopte en wat het verwachtte.Goed nieuws voor de Navo was de instemming van de Turkse president Erdogan met Zwedens toetreding en zijn afspraken met Zelenski. Mikhail Komin legt helder uit welke breuklijnen er in het Russische leger zijn en op wiens steun Prigozjin hoopte. Op z'n minst verrassend was het nieuws dat Poetin vijf dagen na de muiterij Prigozjin in het Kremlin ontving. Russische journalisten berekenden dat minstens 47.000 Russische soldaten in Oekraïne zijn gesneuveld. En in de discussie over Russische deelname aan de Olympische Spelen brengen we een bijdrage van Gerard Dielessen.

 

Aan de vooravond van de Navo-top in Vilnius ging de Turkse president Erdogan tenslotte akkoord met de toetreding van Zweden. Voor het Kremlin bracht de opstelling van Erdogan meer slecht nieuws. Hij beloofde Zelenski dat Turkije NAVO-lidmaatschap van Oekraïne zou steunen, liet 5 Oekraïense Azov-commandanten die door Poetin bij Erdogan waren geparkeerd teruggaan naar Kyiv en garandeerde de graan-deal ondanks Russische tegenwerking. En met Zelenski bereikte hij overeenstemming over de bouw van Turkse drone-fabrieken in Oekraïne.

 

President Poetin heeft op donderdag 29 juni Jevgeni Prigozjin en de commandanten van het Wagner-huurlingenleger op het Kremlin ontvangen, vijf dagen nadat Poetin de Wagner-baas vanwege zijn muiterij een verrader had genoemd die Rusland een dolksteek in de rug toediende. De ontmoeting werd maandag 10 juni bevestigd door Kremlin-woordvoerder Peskov, nadat de Franse krant Libération erover had bericht op basis van bronnen bij westerse inlichtingendiensten.

 

 

During his march on Moscow, Wagner boss Yevgeny Prigozhin was counting on solidarity from senior army officers. Considering the fact he came close to reaching the capital without encountering any particular resistance, he might not have been completely mistaken. Carnegie Politika's Mikhail Komin analyzes the crisis within the Russian army, which is faced with internal division and widespread disillusionment.

 

New data show what the Russian authorities try to hide. A joint investigation by independent Russian news outlets Meduza and Mediazona reveals the true number of Russian soldiers killed so far during the invasion of Ukraine. At least 47.000 Russian soldiers died fighting in Ukraine and the real number is probably even much higher. The last time officials mentioned how many casualties Russia in Ukraine has suffered was in September 2022. Back then Russian defence minister Shoigu said that 5,937 Russian soldiers had died.  

Over twaalf maanden beginnen in Parijs de Olympische Zomerspelen. Het IOC worstelt met de vraag of en onder welke voorwaarden Russische en Belarussische sporters zouden mogen meedoen. Volgens Gerard Dielessen, ex-directeur van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF, moeten individuele atleten niet a priori worden geweerd in Parijs. In de sport draait het om ‘insluiting’ en niet om ‘uitsluiting’, aldus Dielessen, die erbij was toen president Poetin zichzelf in Sotsji in 2014 bij koning Willem-Alexander opdrong voor een biertje.