Niet alle oorlogstaal is toegestaan op RT 

Hoewel er afgelopen maanden geen einde leek te komen aan de verbale escalatie in de nieuwsprogramma’s van de Russische staatsomroep, blijken de autoriteiten in Moskou toch niet elke vorm van anti-Oekraïense oorlogszucht toe te willen staan. De federale recherche van het Onderzoekscomité (SK) is maandag daarom een strafrechtelijk vooronderzoek begonnen tegen Anton Krasovski, werkzaam bij het Russischtalige kanaal van de internationale propagandazender Russia Today, die in het openbaar had opgeroepen om in Oekraïne ook kinderen ‘te verdrinken en te verbranden’.

Aanleiding voor een mogelijke strafzaak zijn uitlatingen die Krasovski deed op zijn eigen You Tube-kanaal. In gesprek met de Russische sciencefictionauteur Sergej Loekjanenko, die verhaalde hoe hij in de jaren tachtig in West-Oekraïne had gehoord dat zelfs Russischtalige kinderen daar Moskovieten als ‘bezetters’ hadden bestempeld, zei Krasovski dat zulke kinderen ‘in een woest stromende rivier’ moeten worden gegooid of ‘in hun boerenhoeve moeten worden opgesloten en verbrand’. Schamper lachend legde Krasovski vervolgens uit dat dit ‘onze methodes’ zijn om af te rekenen met bewoners van Oekraïne, een land dat volgens hem sowieso geen bestaansrecht heeft en van de wereldkaart zou moeten worden geveegd.

De recherche van het SK en de leiding van RT hadden het interview van Krasovski dagenlang op zijn beloop gelaten. Pas toen de moordzuchtige passages over kinderen in Oekraïne via Twitter viral gingen, besloot RT-hoofdredacteur Margarita Simonjan afstand van hem te nemen. Ze zei de samenwerking met Krasovski te gaan beëindigen.

Simonjan, die afgelopen maanden regelmatig riep om vergelding tegen Oekraïne en Oekraïners, noemde de uitspraken van Krasovski ‘woest en walgelijk’. Ze voegde er echter aan toe dat ze nauwelijks kon geloven dat haar college ‘oprecht gelooft dat kinderen moeten worden verdronken’ en weet zijn uitlatingen aan ‘tijdelijke waanzinnigheid’. Ook de Journalistenbond distantieerde zich van de ‘absoluut onaanvaardbare uitspraken’. Krasovski betuigde daarop spijt. Hij had een ‘grens overschreden’, zei hij, en vroeg Simonjan om vergeving. |

Twee dagen later toonde Simonjan zich daartoe al bereid. Tijdens de talkshow van Kremlin-propagandist Vladimir Solovjov zei ze dat vergeving schenken voor wie spijt heeft in de Russische orthodoxe religie een plicht is. 'Anton heeft vele malen om vergeving gevraagd, hij nam een video op waarin hij zichzelf een dwaas en een idioot noemde en zijn woorden probeerde uit te leggen. Voor mij is mijn godsdienst het enige imperatief, het enige criterium voor woorden en daden.'

Naast kritiek was er ook steun voor Krasovski. Woordvoerder Maria Zacharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken kwalificeerde de commotie rondom Krasovski als een ‘informatie-aanval op alle fronten op een ‘fantastisch getalenteerde man die al veel jaren de waarheid spreekt’ en nu in een ‘informatie-oorlog wordt gedemoraliseerd’.

Anton Krasovski

Anton Krasovski (1975) heeft zich afgelopen kwart eeuw bewogen in zowel de politiek als de journalistiek.

Krasovski begon zijn journalistieke loopbaan in de jaren negentig bij de commerciële televisiezender NTV, die zich toen profileerde als democratisch en Jeltsin-gezind. Krasovski zelf was tegelijkertijd actief in de Unie van Rechtse Krachten, een politieke partij die was opgezet door Jeltsins privatiseringstsaar Anatoli Tsjoebais. In 2012 was hij actief in het campagneteam van de oligarch Michail Prochorov, die toen kandidaat stond voor de presidentsverkiezingen die zouden worden gewonnen door Vladimir Poetin. Enige jaren geleden was hij actief voor de partij Nieuwe Mensen, die met een kleine fractie in de Doema is vertegenwoordigd. Na NTV heeft Krasovski onder meer gewerkt voor de kortstondig levende zender Contra TV, die formeel in handen was van een onderzoeksinstituut maar feitelijk werd geregisseerd door het Kremlin. Sinds 2020 werkt Krasovski voor de staatszender RT. Hij is intussen een van de vurigste pleitbezorgers van de oorlog tegen Oekraïne geworden. Volgens Krasovski, die sinds het begin van de invasie net als Simonjan en andere staatsjournalisten op de Europese sanctielijst staat, kan er niet genoeg geweld tegen de burgers van het buurland worden ingezet.

Krasovski is in Rusland vooral bekend als een homoseksueel, die openlijk voor zijn geaardheid uitkom en er geen geheim van maakt dat hij besmet is met hiv. In 2013 keerde hij zich (tevergeefs) tegen de anti-homopropagandawet die toen in de Doema ter discussie stond. In een nooit integraal uitgezonden televisieprogramma zei hij toen: 'Ik ben gay en net zo'n mens, als jullie, beste kijkers, of als president Poetin, premier Medvedev of als de afgevaardigden in de Doema'. In tegenstelling tot zijn positie in 2013 steunde Krasovski dit jaar een verdere aanscherping van de anti-homowet volmondig.

De volstrekt Kremin-loyale oorlogsverslaggever Aleksandr Kots, die onder meer werkt voor de oorlogszuchtige talkshow-host Vladimir Solovjov, interpreteerde de affaire op een manier die de indruk wekte dat hij de homoseksualiteit van Krasovski als verklaring erbij wilde betrekken. Volgens Kots lijdt Krasovski aan ‘het typische syndroom van neofieten’, de neiging van nieuwelingen in een religieuze orde die willen bewijzen dat ze echt bij de groep horen. Ook ‘Russische Wahhabieten worden gekenmerkt door een hoge mate van wreedheid’ omdat ze ‘onbewust het gevoel hebben’ dat ze erbuiten staan en steeds radicaler worden’, aldus Kots.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.