Vanaf 2021 voor kort bezoek met e-visum naar Rusland

Vanaf 1 januari 2021 kunnen inwoners uit 52 landen waaronder burgers uit de EU, met een elektronisch visum Rusland binnenkomen. De nieuwe regeling is 11 november door premier Michail Misjoestin goedgekeurd en maakt het voor buitenlanders eenvoudiger om Rusland korte tijd te bezoeken.

640px moscow july 2011 16Toeristen op het Rode Plein. Foto rechtenvrij

Door de visumprocedure toegankelijker te maken voor buitenlanders hoopt Rusland meer toeristen aan te trekken en het investeringsklimaat in de Russische regio's te verbeteren. Doordat Rusland de grenzen eind maart sloot voor buitenlanders in verband met de pandemie is de Russische toerisme industrie tot nu toe al 7 miljard dollar aan omzet misgelopen.

Momenteel is het  voor de meeste buitenlanders niet mogelijk om zomaar naar Rusland af te reizen. De afgelopen maanden opent Rusland weliswaar sporadisch de grenzen voor bepaalde landen, voor de meeste EU burgers zit het er vooralsnog niet in om het vliegtuig naar Moskou te pakken. Alleen als je aan speciale voorwaarden voldoet en bijvoorbeeld Russische familie hebt of beschikt over een speciaal zakenvisum (highly qualified specialists), kun je Rusland inreizen.

Het is de vraag wanneer de grenzen met Rusland opengaan maar in ieder geval zal het vanaf volgend jaar (vanaf het moment dat Rusland de inreisrestrictries wegens Covid-19 opheft) een stuk eenvoudiger worden om op korte termijn een visum voor Rusland aan te vragen. Voor een eenmalig bezoek (single entry visum) zal het voortaan niet meer nodig zijn om een paspoort naar het consulaat of de visumwinkel te brengen. Het elektronische single entry visum zal vanaf januari 2021 kunnen worden aangevraagd via een speciale website van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken of via een mobiele app.

De e-visums kunnen worden verstrekt aan buitenlanders die voor toerisme, zaken, privébezoek of humanitaire doeleinden naar Rusland willen. Een uitnodiging, hotelboeking of andere documenten die het doel van de reis bij een papieren visum moeten bevestigen, zijn voor het aanvragen van een elektronisch visum straks niet meer nodig.

Checkpoints door heel Rusland

Met een elektronisch visum mag je gedurende een periode van zestig dagen een keer het land in- en uitreizen en je mag maximaal zestien dagen in Rusland verblijven.

Met zo'n visum kunnen reizigers vanaf 2021 op 29 punten Rusland binnenkomen. Dit kan onder andere via de internationale luchthavens van Moskou, Sint-Petersburg, Nizjni Novgorod, Jekaterinenburg, Kazan, Belgorod, Samara, Rostov aan de Don, Krasnodar en Novosibirsk. Ook zal het mogelijk zijn om via een aantal havens (o.a. Sint-Petersburg en Vladivostok) en een zestal grensovergangen voor de auto (regio Kaliningrad, regio Pskov en regio Leningrad) op een e-visum binnen te komen. In die laatste regio mag je ook per voet de grens oversteken met een e-visum op zak. Bovendien zal het aantal zogenaamde ‘checkpoints’ via welke buitenlanders op een e-visum Rusland kunnen binnenkomen in de toekomst worden uitgebreid. Om de Russische grens te kunnen passeren met een e-visum moet je naast een geldig paspoort ook een uitdraai van je e-visum kunnen laten zien.

Rusland is al langer bezig om de visumaanvraag voor buitenlanders makkelijker te maken. Zo is het sinds 2019 al mogelijk om met een e-visum naar Sint-Petersburg, Kaliningrad en het Verre Oosten te reizen. Met het huidige e-visum is het echter nog niet mogelijk om buiten de grenzen van deze gebieden te reizen op een e-visum. Vanaf 2021 kunnen reizigers met een e-visum wel door een groot aantal gebieden van Rusland reizen dankzij de speciaal daarvoor ingerichte checkpoints. Ook is het bestaande e-visum slechts geldig voor een periode van acht dagen en die verblijfperiode wordt vanaf 2021 verdubbeld.

Eenvoudige procedure

De aanvraagprocedure van het e-visum zal niet meer dan vier dagen in beslag nemen en gaat dus sneller dan de tien werkdagen die nu voor een normale visumaanvraag moeten worden gerekend.  Voor een e-visum hoeft slechts een digitaal formulier online ingediend te worden vergezeld van een digitaal paspoort en een digitale pasfoto. Ook is het e-visum goedkoper dan een fysiek visum. Voor een e-visum wordt alleen 40 dollar aan consulaire kosten in rekening gebracht terwijl een visum op papier meer dan het dubbele kost. Kinderen onder de zes jaar kunnen gratis een e-visum krijgen.

Bronnen: Moscow Times, government.ru, Interfax

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.