Rusland positief over Euro-parlement, hoopt op herstel dialoog

Russische politici hopen op een positievere houding van het Europarlement jegens Rusland, nu eurosceptische partijen meer zetels hebben verworven. Ze hopen dat de dialoog tussen het Russische parlement en het Europarlement hersteld wordt. De ontmoeting van de delegaties van beide parlementen die sinds de jaren ’90 tweemaal jaarlijks plaatsvond, werd in het voorjaar van 2014 door het Europarlement opgeschort wegens het conflict tussen Europa en Rusland over Oekraïne.

Konstantin Kosatsjov, voorzitter van de commissie buitenland van de Russische Federatieraad (de senaat), schreef dat deze samenwerking ‘natuurlijk moet worden hervat’, want dat de bevriezing geen enkel resultaat had gebracht, ‘behalve toename van het wederzijds onbegrip’. Volgens Kosatsjov zal de nieuwe samenstelling van het Europarlement hopelijk een ‘verzwakking van de huidige russofobe consensus en een versterking van meer nuchtere krachten’ tot gevolg hebben.

‘Eurosceptici krijgen 36 zetels erbij en dat betekent dat hun stem voor normalisering van de relatie met Rusland niet te negeren valt’, zo citeerde de pro-regeringskrant Izvestia een Italiaanse commentator.

Verzoenende toon

De voorzitter van de Doema, Vladislav Volodin, zei dat de Europese kiezers in de eerste plaats gestemd hebben voor ‘een bloeiend en zelfstandig Europa, ze willen dat er meer rekening wordt gehouden met de belangen van hun land en behoud van soevereiniteit’. Zo’n Europa wenst zich ook Rusland, aldus Volodin. ‘Blinde steun voor de koers die de EU wordt opgelegd vanaf de andere kant van de oceaan, anti-Russische aanvallen en provocaties moeten tot het verleden gaan behoren.’ Daarop sprak hij verzoenende woorden over de EU die ondanks alle meningsverschillen met Rusland, ‘onze buur en grootste handelspartner’ is.

De uitspraken van de Russische politici komen op een moment dat er beweging gaande is in het conflict tussen Rusland en de Raad van Europa, het samenwerkingsverband van 47 Europese landen op basis van het Europees mensenrechtenverdrag, sociaal handvest en anti-martelingenverdrag. De Parlementaire Assemblee van de Raad ontnam in 2014 als strafmaatregel voor de annexatie van de Krim het stemrecht aan Russische parlementsleden. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 47 landen besloten op 17 mei 2019 om Rusland te vragen terug te keren. De Assemblee zal daar in juni over stemmen en naar verwachting akkoord mee gaan. Dan zou Rusland weer volwaardig lid zijn van de Raad van Europa en de sanctie vanwege de Krim in die organisatie een stille dood sterven.

Bronnen: Rossiskaja Gazeta, Tass, Izvestia

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.