Voor Russen wordt het kopen van EU paspoorten lastiger

De druk op EU-landen die paspoorten in ruil voor investeringen uitgeven wordt steeds sterker. In een rapport waarschuwt de Europese Commissie voor criminaliteit en onveiligheid doordat lidstaten paspoorten en verblijfsvergunningen verkopen aan vermogende investeerders. Het rapport spreekt van het gevaar dat de georganiseerde misdaad de EU infiltreert en gebruik maakt van mogelijkheden voor witwassen, corruptie en belastingontwijking.

Drie landen in de EU - Malta, Bulgarije en Cyprus – verhandelen in ruil voor geld hun staatsburgerschap. Voor respectievelijk 800.000, 1 en 2 miljoen euro aan investeringen in onroerend goed, bedrijven of staatsobligaties kan een burger van buiten de EU een paspoort verkrijgen. In 20 andere landen van de EU, waaronder ook Nederland, kunnen niet-EU burgers een verblijfsvergunning verdienen.

De Europese Commissie zegt niet over welke instroom zij zich zorgen maakt. Maar volgens de Russische website Republic.ru gaat het vooral om Russen, van wie de afgelopen jaren duizenden zakenlieden, functionarissen en hun gezinsleden een ‘gouden paspoort’ verkregen. Volgens de nieuwssite Otkryye media (Open media) verstrekte Malta alleen al in 2017 meer dan 600 paspoorten aan mensen met Russische achternamen, onder wie namen die op de Russische Forbes lijst van vermogenden prijken.

Van het Cypriotische programma ‘staatsburgerschap via investeringen’ is meer dan de helft van de deelnemers Russisch. De run op buitenlandse paspoorten wordt volgens het Russische Forbes-magazine ingegeven door de invoering van een wet die het houden van buitenlands vermogen door Russen en het daarvan gebruikmaken in Rusland bemoeilijkt.

Republic verwacht dat het voor Russen steeds lastiger zal worden om een ‘gouden paspoort’ in een EU-land te kopen. Onder druk van de Europese Commissie heeft Cyprus vorig jaar de procedure herzien en een limiet van 700 deelnemers per jaar gesteld aan het investeringsprogramma. Malta houdt een limiet aan van 1800 paspoorten per jaar, maar zou dat juist willen versoepelen. Bulgarije stelt geen grens aan het aantal ‘gouden paspoorten’. Volgens Sofia valt het probleem erg mee, omdat er jaarlijks maar een paar honderd mensen van gebruik maken. Intussen beloofde Bulgarije wel de wetgeving te zullen aanscherpen.

Bronnen: Reuters, De Volkskrant, Republic.ru, Forbes.ru

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.