Anticiperend op een mogelijke ‘normalisering’ van de banden tussen de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump en Vladimir Poetin proberen de strijdende partijen in de Donbas met toenemend geweld de frontlijn op te schuiven. Omdat ze er rekening mee houden dat de Amerikaanse steun voor Oekraïne zal verslappen, proberen zowel Kiev als de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk het initiatief naar zich toe te trekken.

In een (Russischtalig) interview met de Voice of America schetst Thomas Graham, directeur van consultancybureau Kissinger Associates en getipt als de nieuwe ambassadeur in Moskou de contouren van een pragmatische relatie met Rusland, zoals Trump die zou (moeten) voorstaan. De annexatie van de Krim zou bijvoorbeeld 'gelegaliseerd' kunnen worden door financiële compensatie van Oekraïne en een tweede, dit keer legaal georganiseerd referendum onder de bevolking.

Marine Le Pen, leider van het Front National en een van de meest kansrijke kandidaten tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk in april, heeft zich onomwonden achter de annexatie van de Krim geschaard. In een interview met de Franse nieuwszender BFM-TV spreekt Le Pen dan ook niet over 'annexatie' door Rusland, zoals de Franse regering doet, maar over 'hereniging' met Rusland.

De Oekraïense procureur-generaal Joeri Loetsenko heeft op 22 augustus 18 hoge Russische officials, voornamelijk militairen, op de opsporingslijst gezet wegens 'bijzonder ernstige misdaden tegen de Oekraïense natie en de openbare veiligheid, vrede en internationale rechtsorde'. De belangrijkste namen op de lijst zijn Sergej Glazjev, economisch adviseur van Poetin, minister van Defensie Sergej Sjojgoe evenals twee onderministers en chef van de Generale Staf Valeri Gerasimov, opsteller van de nieuwe Russische militaire strategie. Allen worden beticht van betrokkenheid bij de invasie van Oekraïne en het opstoken van de opstand op de Krim en in het oosten van het land.

De moord op de Wit-Russische journalist Pavel Sjeremet op 20 juli in Kiev is een zorgwekkend symptoom van de gevaren waaraan journalisten in Oekraïne in toenemende mate blootstaan. Volgens het Instituut voor Massainformatie in Kiev zijn er in de eerste helft van 2016 113 misdrijven tegen journalisten gepleegd, sommige gepaard gaande met fysieke aanvallen, schrijft Christopher Miller van de Oekraïense redactie van Radio Free Europe/ Radio Liberty in Kiev.