‘Sinds zijn verkiezing begin november kijken Oekraïne en Rusland uit naar de Oekraïne-koers van Donald Trump. De eerste gefronst, de laatste reikhalzend.’ Dat schrijft Stef Heinink voor Raam op Rusland. Maar Trumps beleid ten aanzien van  Oekraïne blijft voor meerdere uitleg vatbaar, zelfs na de nieuwe escalatie van de strijd in de Donbas, eind januari.

De afgelopen dagen is bekend geworden dat zes belangrijke Russische computerhack-experts zijn gearresteerd. Wat hun onderlinge relaties zijn en wat hun arrestatie te maken heeft met de Russische hacks in de Amerikaanse verkiezingen, is onderwerp van speculatie in de Russische media.

De aanstaande Amerikaanse president Trump heeft Rusland geschrapt als belangrijkste militaire bedreiging. Rusland komt zelfs helemaal niet meer voor in de lijst met defensie-prioriteiten die het overgangsteam van Trump heeft opgesteld voor het Pentagon. Volgens het Amerikaanse blad Foreign Policy, dat beschikt over de beleidsnota, maken Pentagon-functionarissen zich ernstig bezorgd over de nieuwe koers.