Econoom Goerijev: ‘We zien in Rusland recessie op weg naar stagnatie’

De Russische economie raakt in een fase van stagnatie. Oorzaak zijn de lage olieprijs en het uitblijven van hervormingen. De westerse sancties verergeren die situatie. In een jaar tijd zijn de inkomsten van de bevolking met 8 tot 10 procent gedaald. ‘De situatie is, zacht uitgedrukt, niet eenvoudig.’ Dat zegt de Russische econoom Sergej Goerijev in een interview met Radio Svoboda.

Goerijev is sinds kort aan het werk als hoofdeconoom van de Europese ontwikkelingsbank (EBRD), na drie jaar in Parijs te hebben gedoceerd aan de Sorbonne. In Moskou was hij rector van de Nieuwe Economische School, zat hij in het bestuur van de Sberbank en adviseerde de Russische regering. In mei 2013 besloot hij in Frankrijk te blijven en niet naar Rusland terug te keren, omdat hij bang was gevangen te worden gezet. Hij was al een paar keer ondervraagd in verband met zijn expertopinie over het tweede strafproces tegen de Yukos-eigenaren Chodorkovski en Lebedev. Volgens Goerijev was er geen bewijs dat de veroordeelde oliemagnaten zich schuldig hadden gemaakt aan strafbare feiten.

Sergei GurievSergej Goerijev. Foto EBRD.com

Economen voorspelden een krach van de Russische economie als de olieprijs gedaald was tot 40 of 30 dollar per vat. Dat is echter niet gebeurd. Wel heeft Rusland te maken gekregen met recessie, zegt Goerijev. De recessie is opgevangen met bezuinigingen, vooral op pensioenen die niet voor inflatie zijn gecompenseerd. Goerijev verbaast zich erover dat de daling van salarissen en inkomsten met wel 10 procent zonder politieke onrust heeft kunnen plaatsvinden.

Alles wordt steeds duurder. Het Russische verbod op westerse importproducten, een tegenmaatregel tegen de westerse sancties, heeft een groter effect op de verhoging van de prijzen dan de sancties zelf, meent Goerijev.

Van de Russische heroriëntatie op Azië is niet veel merkbaar. ‘Een flinke stroom investeringen uit het Oosten is niet waarneembaar. Er zijn veel protocollen over voornemens getekend, topontmoetingen gehouden en verklaringen afgelegd, maar de vermindering van westerse investeringen is niet gecompenseerd door investeringen uit het oosten. Helaas zijn de totale directe buitenlandse investeringen in Rusland aanmerkelijk gedaald.’

Nul-groei

We zien, zegt hij, recessie op weg naar stagnatie. In plaats van een verdere daling van het BBP, breekt nu een fase aan van nul-groei of zeer trage groei. Goerijev acht het realistisch dat het reservefonds waaruit tekorten op de begroting worden aangevuld, al eind dit jaar of de eerste helft van 2017 is uitgeput. Dan moet een tweede reservefonds, eigenlijk bestemd voor pensioentekorten op de lange termijn, worden aangesproken om de begroting van 2017-2018 te dekken.

Door het tekort aan inkomsten moet de Russische regering bezuinigen op alle uitgaven, ook die van defensie. Volgens Goerijev staat het programma van militaire modernisering nu ter discussie. Ook in andere sectoren zullen investeringen uitblijven, wat de economie negatief zal beïnvloeden.

Een pakket hervormingen dat Poetin in 2012 van plan was door te voeren, wacht nog grotendeels op uitvoering. Aan de vooravond van de presidentsverkiezing van 2012 schreef Poetin een stuk met als titel ‘Wij hebben een nieuwe economie nodig’. Dat bevatte, vindt Goerijev, vele goede ideeën, zoals daar zijn: deregulering, privatisering, bescherming van concurrentie en eigendomsrecht. Over de politiek en de wil tot hervormingen wil Goerijev zich niet uitlaten.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.