Russische kranten zien serieus signaal van onvrede

Aan het massale protest tegen corruptie, waaraan zondag in meer dan 80 steden in Rusland naar schatting 60 duizend mensen aan meededen, is in de Russische nieuwsuitzendingen van de staatstelevisie geen aandacht besteed. Kranten brachten echter reportages en analyses. Ze merkten op dat vooral middelbare scholieren en studenten aan de oproep van Navalny gehoor gaven.

 

Op de televisie werd wel commentaar gegegen door de presentator van een populaire talkshow, Vladimir Solovjov. Volgens hem is Rusland een democratisch land, waar je mag demonstreren. Maar alleen als de autoriteiten toestemming hebben gegeven. De democratie moet worden verdedigd en dat betekent dat er niet zomaar iemand kan zeggen ‘het mag, wat kan mij het schelen of er toestemming moet zijn gegeven, ik zeg dat het mag, dus ga de straat op’. Solovjov doelde met die iemand op de aanstichter van de protesten, Aleksej Navalny, maar noemde zijn naam niet. De naam van Navalny wordt op de staatstelevisie überhaupt vermeden.

'Zielige provocateur'

Verder waarschuwde Solovjov voor het gevaar van een terreurdaad als een massa mensen zich zonder voldoende bewaking verzamelt. Daarmee zet Navalny het leven van betogers domweg in de waagschaal. ‘Wat wil je dan eigenlijk – strijd voeren tegen corruptie of is het alleen een strijd voor jezelf en je eigen politieke ambities?’ , zo vroeg Solovjov zich hardop af. ‘Voer strijd tegen corruptie, maar maak onderscheid tussen echte strijders en zielige provocateurs’, besloot hij zijn verhaal.

Terwijl de nieuwsaggregator Yandex slechts een regeltje wijdde aan de straatprotesten, brachten de Russische kranten analyses en reportages. De zakenkranten Vedomosti en Kommersant merkten op dat vooral middelbare scholieren en studenten aan de oproep van Navalny gehoor gaven. ‘De protestacties (...) tonen een hoge mate van onvrede met de regering en politisering van een nieuw, jong publiek’, meende Vedomosti. Het internet tv-kanaal Dozjd (Raintv.ru) gaf zijn reportage de titel ‘optocht van de boze scholieren’.

'Rampzalig jubileum Poetin'

De Moskouse krant Moskovski Komsomolets gaf als kop aan het commentaar ‘het rampzalige jubileum van Poetin’. Poetin werd zondag precies 17 jaar geleden president. De krant schrijft dat Navalny nog maar onlangs als een man van het verleden werd gezien, iemand die ‘de bus gemist heeft’. Maar Navalny heeft de bus niet gemist, want ‘iemand die ondanks de enorme tegenwerking van de machthebbers erin slaagde om massabetogingen in zo’n groot aantal Russische regio’s te organiserten, kan niet als een politieke nul worden beschouwd’.

Nieuwssite RBK wees er op dat de protesten de grootste sinds vijf jaar zijn, toen op het Bolotnaja Plein massaal gedemonstreerd vanwege fraude bij de Doema-verkiezingen. De Nezavisimaja Gazeta voorspelde dat de protesten niet de betekenis zullen krijgen als die van vijf jaar geleden. De krant citeerde een politicoloog die de protesten ziet als stoom afblazen, maar niet meer dan dat.

De Kremlin-gezinde krant Komsomolskaja Pravda legde de nadruk op de verwonding van een politieagent in Moskou, met  de kop “Vreedzame meeting” loopt uit op aanval op agent’. Regeringskrant Rossijskaja Gazeta schreef geen letter over de betogingen.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.