Ongeautoriseerde blokkade belemmert handel met Donbas

Al meer dan een maand blokkeren een honderdtal deels gewapende mannen de spoorlijnen naar de rebellenrepublieken van de Donbas in een poging handeldrijven met de rebellen onmogelijk te maken. De regering in Kiev zit met de actie in haar maag, maar heeft tot nu toe niet ingegrepen. Aan de actie nemen vroegere bataljonssoldaten in uniform deel en ze wordt gesteund door parlementsleden als Semjon Semjontsjenko, in 2014 oprichter van vrijwilligersbataljon Donbas, dat in de Donbas tegen de opstandelingen vocht.

De blokkadniki zeggen dat hun actie gesponsord wordt met crowdfunding, maar er zijn ook vermoedens dat oligarchen met belangen in de regio een rol spelen bij de acties. Aleksandr Zachartsjenko, leider van de Volksrepubliek Donetsk, heeft inmiddels gedreigd alle handel met Oekraïne stil te leggen. Op 1 maart nationaliseerden de rebellen in reactie op de blokkade een aantal mijnen, een telecombedrijf en een humanitaire organisatie van oligarch Rinat Achmetov, de staal- en steenkoolkoning van de Donbas, die zwaar gedupeerd is door de oorlog in de Donbas. Achmetov, die vanouds goede banden met Moskou heeft, protesteerde fel tegen de naasting. In het filmpje hierboven is te zien hoe gemaskerde mannen met stokken proberen de blokkade te breken.

Niet erkend

Oekraïne importeert onder meer steenkool uit de Donbas. De regering in Kiev geeft aan dat stopzetten van de handel met de Donbas ertoe kan leiden dat duurdere steenkool uit Rusland moet worden aangevoerd. De blokkadniki vinden dat de overheid de rebellenrepublieken economisch om zeep moet helpen. Het is symptomatisch voor de ongemakkelijke en onduidelijke economische banden tussen de Donbas en Oekraïne. De onafhankelijkheid van de 'Volksrepublieken' is zelfs door Rusland niet erkend, al heeft Poetin laatst per decreet 'tijdelijk' hun paspoorten gelegaliseerd om de bewoners de mogelijkheid te geven in Rusland te werken en wonen.

De actie doet denken aan een eerdere blokkade van de Krim door Krimtataren, die zich verzetten tegen de annexatie van hun geboortegrond door de Russische Federatie. Die blokkade ging gepaard met aanslagen op de electriciteitsmasten die de Krim van stroom voorzien, waardoor een groot deel van het schiereiland te kampen kreeg met stroomstoringen. De Krim is voor energie bijna totaal afhankelijk van Oekraïne en de Krimtataren wilden met hun actie Kiev onder druk zetten om het schiereiland te isoleren. Destijds gebruikte de regering in Kiev de blokkade om Rusland te dwingen tot een nieuwe energiedeal. De Russen werden gedwongen haastig generators aan te voeren om de stroomvoorziening te herstellen.

Bron: RadioFree Europe

 

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.