Onderzoek Navalny: 'Medvedev baadt in geheime weelde'

Het Fonds ter bestrijding van corruptie van oppositiepoliticus Aleksej Navalny beschuldigt premier en ex-president Dmitri Medvedev van grootscheepse corruptie. Op internet publiceerde Navalny een video en een serie documenten, waarin hij onthullingen deed over geheime bezittingen van Medvedev ter waarde van meer dan 1 miljard euro en hem één van de meest corrupte functionarissen noemde.

Navalny presenteerde op internet een onderzoeksverslag met beelden, gemaakt met een drone, over de ‘geheime bezittingen’ van Medvedev. Afgaand op het verslag baadt de premier in koninklijke weelde, heeft hij in Rusland en in Italië op de mooiste plekken huizen met zwembaden en helikopterplatforms, houdt er een veeteeltbedrijf en wijngaarden op na en vertoeft af en toe op een van zijn twee jachten.

Landhuis in Znamenskoje, vlakbij Moskou

Te zien zijn onder andere een gigantisch landhuis niet ver van Moskou, een winterpaleis in de bergen in de buurt van Sotsji, wijngaarden en huizen aan de Zwarte Zee en in Toscane, een landgoed in de streek Koersk waar zijn familie vandaan komt, een paleis in Sint Petersburg en twee grote jachten. Eerder al liet Navalny een landgoed aan de Wolga zien, waar Medvedev geregeld komt en dat volgens Navalny in feite zijn bezit is.

De bezittingen van de premier worden gecamoufleerd via constructies met filantropische fondsen, zo concludeert het onderzoek waaraan door medewerkers van Navalny maanden is gewerkt. Deze fondsen hebben van oligarchen en banken grote schenkingen en leningen ontvangen. Een van de oligarchen die met name wordt genoemd is de metaalmiljardair Oesmanov, die op de Forbes-lijst op de derde plaats staat van rijkste mensen in Rusland, met een geschat kapitaal van 12,5 miljard dollar. Hij heeft, zo blijkt uit documenten die Navalny’s organisatie heeft opgediept, het landhuis bij Moskou geschonken. Navalny karakteriseert de schenking als smeergeld aan Medvedev. De waarde schat Navalny op 5 miljard roebel, meer dan 86 miljoen dollar (of 81 miljoen euro).

Paleis in de bergen boven Sotsji

Nog twee oligarchen figureren in de onthullingen: oliemagnaat Leonid Michelson, op de Forbes-ranglijst nummer 1, met een geschat kapitaal van 14,4 miljard dollar en gasbaron Leonid Simanovski, die als eigenaar van 'slechts' 1 miljard dollar te boek staat. Samen doneerden de drie volgens het onderzoek 652 miljoen dollar aan het 'imperium' van Medvedev. Als gulle verstrekker van leningen noemt Navalny onder meer de bank van Gazprom.

Vier fondsen

De video laat zien hoe vier fondsen, waarvan de filantropische activiteiten onduidelijk zijn, door een en hetzelfde netwerk van vertrouwelingen en familieleden van Medvedev worden bestuurd. Het is deze kring van mensen die ook de bezittingen beheert. Behalve door het netwerk, koppelt Navalny de bezittingen aan de premier via bewijs dat Medvedev regelmatig verblijft in de paleizen, landhuizen en op de jachten. Medvedev zelf plaatst foto’s op Instagram, waaruit dit blijkt.

In het verslag komt ook Medvedev zelf aan het woord, steeds met uitspraken waarin hij corruptie aan de kaak stelt. Navalny wijst er op dat de landhuizen en andere bezittingen bewaakt worden door de staatsveiligheidsdienst. In de regering, concludeert Navalny, is dus iedereen op de hoogte van de bezittingen van Medvedev. ‘Alleen voor ons houden ze het geheim.’

De beschuldigingen zijn in Rusland tot nu toe genegeerd of weggewoven.Volgens de Russische zakenkrant RBK krijgt de grote massa er niets van mee, omdat de televisie over het thema zwijgt. Alleen het publiek dat onafhankelijke media volgt, hooguit 15 procent van de Russen, is ervan op de hoogte. Maar zelfs al zou een breed publiek erover geïnformeerd zijn, dan nog zou dat weinig veranderen. De meeste mensen verwachten niet anders dan dat de machthebbers van hoog tot laag corrupt zijn en van hun positie profiteren, aldus RBK.

Oppositiepoliticus Navalny is een ‘bekende veroordeelde crimineel’, zei Kremlin-woordvoerder Peskov, en de productie over Medvedev ‘is niet het eerste voorbeeld van zijn creatieve werk’. Namens Medevev noemde Natalja Timakova Navalny’s rapport een propaganda-aanval in het kader van ‘een of andere verkiezingscampagne’. Navalny werd vorige maand opnieuw voorwaardelijk veroordeeld wegens verduistering en mag daarom vermoedelijk niet meedoen aan de presidentsverkiezingen in 2018, waarvoor hij zich kandidaat heeft gesteld.

Het hele verslag van Navalny in het Engels https://fbk.info/english/english/post/304/
en in het Russisch: https://dimon.navalny.com/

Zie ook in Moscow Times welke Russische oligarchen de Forbes-top hebben gehaald.

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.