Amerikaanse VN-gezant eist van Rusland naleving Minsk en teruggave Krim

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, heeft tot veler verrassing Rusland krachtig veroordeeld vanwege zijn ‘agressieve acties’ in Oost-Oekraine. Ze verlangde het nakomen door Rusland en de separatisten van de afspraken van Minsk. Verder zei ze dat de sancties tegen Rusland in stand blijven, totdat Rusland het bestuur over de Krim terug heeft gegeven aan Oekraïne.

De speech van Haley is zeer opmerkelijk, omdat deze sterk afwijkt van de uitspraken die president Trump eerder deed. Trump legde steeds de nadruk op verbetering van de betrekkingen met Rusland en suggereerde dat hij zich zou kunnen neerleggen bij een de facto bestuur van Rusland over de Krim. Volgens CNN is de toespraak van Haley van te voren gezien door Trumps Nationale Veiligheidsraad. Op de gevechten in Oost-Oekraïne reageerden de VS aanvankelijk heel terughoudend. Op 31 januari veroordeelde het State Department het geweld, maar vermeed Rusland daarbij ook maar te noemen.

Andere toon

In de toespraak van Haley werd een volstrekt andere toon aangeslagen. Haley zei dat het haar speet dat ze bij haar eerste optreden in de VN ‘de agressieve acties van Rusland’ moest veroordelen. Verwijzend naar de opleving van de gevechten in Oost-Oekraïne zei ze: ‘Wij willen onze relatie met Rusland verbeteren. Maar de verschrikkelijke situatie in de Oost-Oekraïne vraagt om een duidelijke en krachtige veroordeling van Russische daden.’ Ze noemde Oekraïense bevolking het slachtoffer van ‘drie jaar Russische bezetting en militaire interventie’ en zei dat de VS achter Oekräine staan. ‘De crisis zal voortduren totdat Rusland en de separatisten die door Rusland worden gesteund de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit respecteren.’ De VS verwacht dat Rusland zijn invloed op de separatisten gebruikt om het geweld te stoppen, zei de nieuwe VN-ambassadeur.

Daarna kwam Haley te spreken over de Krim. Daarover zei ze dat de VS een ‘onmiddellijk einde aan de Russische bezetting van de Krim’ verlangt. ‘De Krim is een deel van Oekraïne.’ De sancties tegen Rusland die zijn opgelegd vanwege de Krim, blijven intact zolang de bezetting voortduurt.

Een dag eerder versoepelde het Amerikaanse ministerie van Financiën een sanctie van de regering-Obama. Amerikaanse bedrijven wordt niet langer verboden om de Russische staatsveiligheidsdient FSB te betalen voor licenties teneinde Amerikaanse technologieproducten te mogen uitvoeren naar Rusland. Het ministerie noemde het een ‘technische correctie’ op de sancties om onbedoelde gevolgen te vermijden.

Poetin: 'Kiev poseert als slachtoffer, want heeft geld nodig'

De Russische ambassadeur bij de VN, Vitali Tsjoerkin, legde de schuld voor het geweld in Oekraïne bij de regering in Kiev. Hij herhaalde woorden van president Poetin, die zei dat ‘de Oekraïense leiders geld nodig hebben en de beste manier om de EU, de VS en internationale organisaties geld uit de zak te kloppen is door zich als slachtoffer van agressie voor te doen’.

Reagerend op de opmerkingen van Haley over de Krim, zei Tsjoerkin dat de inwoners van de Krim gestemd hebben voor aansluiting bij Rusland. ‘De bevolking van de Krim heeft zich zeer duidelijk uitgesproken tijdens het referendum’, aldus Tsjoerkin.

De Republikeinse senator McCain, voorstander van het handhaven van sancties en het steunen van Oekraïne met wapens, denkt dat Rusland president Trump wil testen door het geweld in Oost-Oekraïne op te stoken. Aan Trump schreef McCain ‘dat deze aanvallen een dag nadat Poetin met u telefoneerde een duidelijke aanwijzing zijn dat Poetin snel in actie komt om u te testen als opperbevelhebber’. Hij waarschuwde Trump dat ‘Amerika’s reactie langdurige gevolgen zal hebben’.

Bronnen: VN, Radio Liberty, CNN, Business Insider

Wekelijkse update?

Iedere donderdag uitgelichte artikelen in uw mailbox

Eerst doorlezen? U kunt zich ook later aanmelden via de home pagina.

Als u in uw browser de cookies blokkeert, ziet u deze popup steeds weer. Daarvoor excuus.